Sütik kezelése: A www.herbiovit.hu weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Neked.

A leégés típusai

Anita
2022. 07. 11. 14:26:24
A leégés típusai

Ha túl sok időt töltünk kinn a szabadban megfelelő fényvédelem nélkül, akkor nagy eséllyel estére megpirulhat a bőrünk. Az évek alatt egyre károsabb lett az UVA és az UVB sugárzás. Míg a 80-as években elég volt egy kis napolajat magunkra kenni, mindenféle magas faktorú fényvédő nélkül, akkor se égtünk le, addig napjainkban már akár (az autóban ülve leengedett ablakkal) 15 perc alatt is leéghetünk a tűző napon.

Mi is az oka az égésnek?

Túl erős az UVA/UVB sugárzás és a szervezetünk nem képes olyan mennyiségű és minőségű pigmentet előállítani, hogy megvédje bőrünket, aminek következtében a felső hámréteg kisebb vagy nagyobb fokú égési sérülést szenved.

Kik vannak fokozottabban kitéve a napégés veszélyének? A világos bőrű, vörös hajú, szeplős emberek bőre sokkal kevesebb melanint termel, amely miatt érzékenyebben reagálhatnak az erős direkt napfényre.

Tünetek

Milyen tünetei lehetnek, ha leégünk:

  • bőrpír
  • égő, viszkető bőrérzet
  • érintésre érzékennyé váló bőrfelület
  • súlyos esetben hólyagok a bőr felszínén
  • napszúrás (fejfájás, hányinger, hányás, szédülés)
  • kötőhártya-gyulladás
  • kiszáradás

A napégésnek is több típusa van, enyhébb esetben csak kicsit megpirulunk, azt érezzük a strandolásból vagy városnézésből hazaérve, hogy ki van száradva és enyhén húzódik a bőrünk. Ilyenkor egy szabadban töltött nap után érdemes tusolás után könnyű, kevésbé zsíros tápláló krémmel bekenni a testünket (mint például a Herbiovit Body love testápoló krém).


Tipp: Készítsd fel megfelelően a bőröd a nyaralásra, fokozatosan szoktasd hozzá a napozáshoz.


Ha úgy érzed a bőröd jelentősen megpirult, érintésre érzékeny, nem esik jól, ha bármi hozzáér, akkor javasolt hűsítő, hideg vizes zuhanyt venni és hidratáló tápláló krémmel bekenni, hogy könnyítsd a regenerálódást, ebben segítségedre lehet a Herbiovit Aloe vera krém. Fontos kizárólag jól szellőző, lágy esésű, könnyű pamut ruhát viselni, hogy tudjon a bőr lélegezni.

Napégés után

Erős napégés esetén, ha teheted pár napig kerüld a direkt napfényt, hagyd, hogy a bőröd a saját ütemében tudjon gyógyulni. Emellett kend be az égett bőrfelületet bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő krémekkel, amelyek segítik a test sérült felületének felépülését. Próbáld ki a Herbiovit Körömvirág krémet, amely bőrbarát ápoló készítmény és ajánlott kisebb bőrgyulladások tüneteinek ápolására és kisebb sérülések gyógyulásának elősegítésére.

Azonban, ha a bőr felszíne hólyagos lesz, illetve intenzív napszúrásos tünetek jelentkeznek (hányás, nem múló szédülés és fejfájás), mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.


Tippek, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlen tüneteket:

  • használjunk magas faktorú fényvédőt és kenjük bőrünk rendszeresen
  • kerüljük a direkt napfényt 10-15 óra között, inkább egy napernyő árnyékában élvezzük a kedvenc könyvünket vagy egy árnyékos étterem teraszán hűsöljünk
  • viseljük kalapot és napszemüveget

 

Vissza a blogra

Az oldal tetejére