Sütik kezelése: A www.herbiovit.hu weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Neked.

Házi praktikák leégésre: okosan, lehet!

Dóri
2023. 08. 02. 10:14:00
Házi praktikák leégésre: okosan, lehet!

A házi praktikák leégésre sokszor vita tárgyát képzik. Vannak, akik szerint lehet, és vannak, akik egyáltalán nem javasolják. Nos, az valóban fontos, hogy pontosan milyen házi praktikával kezeled a leégett bőrödet.

Korábbi cikkünkben a nyári vitaminpótlás fontosságáról olvashattál. Most pedig segítünk, hogy mit tehetsz otthon, ha napégés áldozata lettél.

Házi praktikák napégésre?

Igen! Szerencsére sok házi praktika létezik a leégésre, amivel enyhítheted a napégés okozta fájdalmakat.

Azonban mielőtt rátérnénk arra, hogy hogyan tudod nyugtatni a bőröd, ha megtörtént a baj, nézzük meg, hogy pontosan mi történik akkor, ha leégtél, és mire kell figyelned. 
 

Mit jelent a leégés?

A leégés, vagy napégés egy bőrsérülés, ami ugyanolyan komoly égési sérülés, mint amikor például hozzáér a kezed a forró lábashoz.

A leégést a napból érkező UV-sugarak, azon belül is leginkább az UB-B sugárzás okozza. A napégés tulajdonképpen egy gyulladásos folyamat: a bőr bepirosodik, viszket, fáj. Súlyos esetben hólyagok és rosszullét is jelentkezhet.
 

Hogyan kezeld a napégést?

Súlyos napégéses tünetek eseték mindenképp orvoshoz kell fordulni, hogy ne legyen még nagyobb a baj! Ez mit jelent? Ha az égés után hólyagok jönnek ki, vagy rosszul érzed magad, akkor az szakember után kiált.

Az enyhébb leégést otthon is lehet kezelni, azonban nem akármivel! Óvatosnak kell lenni, mivel könnyen ronthatunk, az amúgy is fájdalmas helyzeten!
 

Fontos a bőrpróba

Ha már megtörtént a baj, és kezd a piros minden árnyalatába átváltani a bőröd, de nincs otthon kifejezetten erre való krémed, akkor sem kell pánikba esned.

A leégésre a saját otthonodban is találsz szereket. Ezekkel azonban nagyon óvatosan kell bánni, először csak egy kisebb felületen próbáld ki! Győződj meg róla, hogy jól esik a bőrödnek, és nem ront a helyzeten.
 

Csak vékonyan!

A legfontosabb: bármilyen jól is esik a bőrödnek a kenegetés, ne vidd túlzásba!

A leégett, gyulladt bőrnek szellőzésre van szüksége. Ha túl vastagon kened be bármilyen krémmel, akkor az eltömíti a pólusokat és ahelyett, hogy segítenél magadnak a gyógyulásban, csak hátráltatod azt.

Ezért inkább többször kezeld a bőröd, de vékony rétegekben!

 Most, hogy már mindent tudsz a leégésről és annak a megfelelő kezeléséről, lássuk, hogy mi az, amit magadra kenhetsz otthon is.

Aloe Vera, a mindenre jó csodaszer

Akkor vagy a legszerencsésebb helyzetben, ha van otthon egy nagy bokor aloe verád. Egyszerűen csak vágj le róla néhány levelet, alaposan mosd meg, vágd félebe, és dörzsöld be a zselés anyaggal a leégett részt.

Hogy miért csodanövény az aloe vera a bőrnek? Azért, mert
●    nyugtat,
●    hidratál,
●    gyulladáscsökkentő,
●    sebgyógyító,
●    és táplálja a bőrt.

Tehát a leégett bőröd mindent megkap ettől a házi praktikától, amire csak vágyik. Így gyorsabban beindul a regeneráció és előbb búcsút mondhatsz a fájdalomnak és a pirosságnak.

De! Itt is igaz, amit fent említettünk: inkább többször, vékonyan. Hagyd, hogy a bőröd beszívja, majd pihenjen egy kicsit, majd csak ezután kenj rá egy újabb vékony réteget.
 

Kamillatea, a bőrnyugtató

Mindenkinek a konyhájában lapul pár filter kamillatea. Főzz le egy adagot, hagyd hogy teljesen kihűljön, majd csak ezután vidd fel a leégett bőrre egy vatta segítségével.

A kamillateának is rengeteg jótékony hatása van:
●    csökkenti a gyulladást,
●    gyógyítja a sebeket,
●    puhítja a bőrt,
●    csökkenti a bőrirritációt,
●    gátolja az öregedést.

Fontos, hogy csak akkor kezeld vele a bőröd, ha a tea kihűlt! A leégett bőrödnek nem hiányzik még egy égetés.
 

Tejföl, a hűsítő

Rengeteg vita folyik arról, hogy a tejföl jó-e a leégett bőrnek, vagy sem. Ez a tejtermék leginkább azért hatásos mert hideg.

A leégett bőr meleg, ezért óvatos hűtést igényel. A tejföl nyugtató hatással van a bőrre, azonban nem szabad sokáig rajta hagyni.

Mivel a tejföl sűrű, ezért eltömíti a bőrt. Ha ezt a házi praktikát választod, akkor pár perc után mosd le hideg vízzel a bőrödről. A víz azonban csak annyira legyen hideg, amennyit a tested elvisel. Került el a sokkhatást!
 

Ezeket inkább ne!

Most már tudod, mit kell tenned leégés esetén. Most lássuk, hogy mi az amit eddig elrontottál!

Ha hirtelen kell találni valami megoldást, akkor általában mit teszünk? Végignézzük az összes otthoni krémet, ugye? Ebből lesznek a rossz megoldások.
 

Inkább dobd ki!

Van még a fürdőszoba szekrény alján valahol egy testápoló, amit még valamelyik karácsonyra kaptál? Akkor az jobb, ha ott is marad, vagy megy egyenesen a kukába!

Gondolj csak bele: az égett bőröd szenved, hiszen szó szerint megégett. Eleve nagyon érzékeny ilyenkor – ezt a saját bőrödön érezheted. Nincs szüksége még több irritációra.

Ha erre rákensz egy régen lejárt, illatanyagokkal és mindenféle hozzáadott anyaggal készült testápolót, akkor a bőrödet csak még nehezebb helyzetbe hozod. Ezek ugyanis a normál, egészséges bőrt is irritálhatják, hát még azt, ami forró és vörösen izzik.

 

Természetes anyagok, egészséges bőr

Bár a házi szerek jó megoldásnak tűnnek, ha égető helyzetbe kerültél, jobb megelőzni a pánikot és a kapkodást. Szerezz be olyan krémet, ami bőrnyugtató, hűsítő és nem tartalmaz olyan anyagokat, amelyek irritálhatják az egyébként is fájdalmas bőrt.

Egy vegán krém erre tökéletes választás.

A Herbiovit oldalán többfélét is találsz, amelyek pont az ilyen égető problémákra lettek kifejlesztve. Szerezd be most, hogy később kevésbé fájjon!

 

Vissza a blogra

Az oldal tetejére