Sütik kezelése: A www.herbiovit.hu weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Neked.

Mi a jó alvás titka? 3 tipp, hogy nyugodt éjszakád legyen

Mi a jó alvás titka? 3 tipp, hogy nyugodt éjszakád legyen

A stressz mindenki életében kisebb-nagyobb mértékben jelen van, normális esetben a stresszes helyzet és a hozzá kapcsolódó tünetek csak rövid ideig tartanak és a kiváltó okok elmúltával megszűnnek.

Mik okozhatnak stresszt?

Egyénileg is változó lehet, hogy melyek azok az ingerek, amelyek hatására stresszezünk, azonban ezek a legáltalánosabb kiváltó okok:

- Hirtelen, váratlan események, traumák (pl.: munkahely elvesztése, szakítás, szerettünk halála)
- Mindenkit érintő stressz faktorok (pl.: háború, gazdasági válság, természeti katasztrófák, tömegszerencsétlenségek)

- Extra kihívások (pl.: vizsga helyzetek, állásinterjúk, versenyek, nyilvános beszéd)

- Konfliktusok önmagunkkal (pl.: megfelelési kényszer, önérvényesítés, csalódás, félelmek bizonyos helyzetektől)

Melyek a stressz tipikus tünetei?

- nyugtalanság, túl mozgás vagy épp az ellenkezője, letargia
- koncentrációs problémák

- megfeszített izmok a testben (pl.: álkapocs feszülés, kéz ökölbe szorítása)

- csökkent libidó

- alvászavar

- étvágytalanság vagy falási rohamok

- vérnyomás, vércukor, szív és érrendszeri rendellenességek

- széklet problémák (hasmenés, szorulás)

- nőknél felborulhat a ciklus

- pánikroham

- nehézlégzés

- szorongás

Ha a stressz és a hozzá kapcsolódó tünetek tartósan fennállnak, a kiegyensúlyozottabb és boldogabb élet érdekében érdemes csökkentenünk azokat a stressz faktorokat, amelyekre hatással lehetünk. Ha sikerül oldanunk a stresszt, azzal csökkenthetjük a szervezetünkben létrejött feszültséget és ez hosszú távon segítheti a fizikai és mentális állapotunkat.

A stressz nagy mértékben kihat az alvásunk minőségére is. Ha hosszabb ideig nem alszunk jól, nem sikerül kipihenni magunkat, az amellett, hogy rendkívül kimerítő, a szervezetünk sem lesz képes megfelelő mértékben regenerálódni. A kevés alvás következtében, egy idő után csökkenni kezd a szervezetünkben a szerotonin szint, amely hormon az öröm/boldogság érzetéért felelős.

 

Mit tudunk tenni a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás érdekében?

1) Meditáljunk

A meditációnak számos pozitív hatása van, segíthet a mélyebb és jobb minőségű alvásban, emellett csökkentheti az elalvási időt is. Kezdőként számos vezetett meditáció közül választhatunk, amelyek lépésről lépésre végig is vezetnek minket a teljes folyamaton. Vannak olyanok, amelyeket kifejezetten az elalvás segítésére készítettek.

De akár hanganyag nélkül, magunk is képesek vagyunk önállóan meditációt végezni. Nincs más dolgunk, mint kényelmesen elhelyezkedni és csukott szemmel elkezdeni figyelni a légzést, majd egyre lassabban, mélyebbeket lélegezni. Ha bármi gondolat felbukkan, tudatosítom, majd útjára engedem és visszatérek a légzés megfigyelésére. Naponta már pár percnek is megfigyelhetőek a pozitív hatásai.

“Meditációs gyakorlatod során semmit sem szabad ráerőltetned elmédre, de ne is hagyd, hogy elkalandozzon.”
- Buddha

 

2) Szedjünk étrend-kiegészítőt, amely segítheti a pihentető alvást

Több olyan étrend-kiegészítő van, amelyet érdemes a pihentetőbb, mélyebb alvás érdekében szedni. Melyek azok az természetes hatóanyagok, amelyek támogathatják a pihenést? Például a magnézium, a melatonin, az ashwagandha, a valeriana gyökér, a GABA, C-vitamin és a B6 vitamin.

Próbáld ki a Herbiovit Sleep and relax premium balance kapszulát, amely GABA-t, kolint, valeriana kivonatot, melatonint, B6-vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz, a nyugodt, pihentető alvás és energikus ébredés érdekében!

3) Iktassunk be telefon és TV mentes időszakot elalvás előtt fél órával

Sokan tv-t néznek elalvás előtt, vagy nyomkodják az ágyban a telefonjukat, azonban ez ronthat az alvás minőségén. A tv kék fényt bocsájt ki magából, amely csökkenti a szervezet melatonin termelését, emiatt nehezebben alszunk el és ráadásul zaklatottabb éjszakánk is lehet. Amikor már alváshoz készülünk, érdemes kikapcsolni a tv-t és a telefont, helyette maximum lágy, kellemes zenét hallgassunk, amely már segít ráhangolódni az alvásra.

 

Vissza a blogra

 

Az oldal tetejére